Last Update: 21/01/2018 22:19 PM

IBPS Clerk Mains Exam Analysis 2018 & Questions Asked in 21st Jan Exam

IBPS Clerk Main 21st January Exam Analysis 2018

IBPS Clerk 21st January 2018 Exam Analysis with Questions asked in IBPS Clerk Mains 21st Jan Exam Questions are provided here. Candidates who have appeared in IBPS Clerk Mains exam can check IBPS Clerk Mains Exam Analysis 2018 from here which is totally based on the candidates feedback. For the ease of applicants after the examination here we elaborate the question which already asked in the examination. Candidates can also find a number of questions as per topics wise, the good number of attempts, the difficulty level of paper. The mentioned IBPS Clerk Exam Analysis 21st Jan 2018 will help you to know the overall difficulty level of examination and which kinds of questions were asked in the examination.

IBPS Clerk 21st January Exam Analysis 2018 - Mains Paper

Subject

Number of Questions

Maximum Marks Time Allotted for Each Test (Separately Timed)

Paper Level

Good Attempts

Reasoning Ability & Computer Aptitude

50

60 45 Minutes

Moderate

18-22

General/ Financial Awareness

50

50 35 Minutes

Moderate

28-32

General English

40

40 35 Minutes

Moderate

17-20

Quantitative Aptitude

50

50 45 Minutes

Moderate

28-32

Overall

190

200 160 Minutes

Moderate

108-112

The Institute of Banking Personnel Selection decides to organize examination in one shift, The IBPS Clerk Mains examination scheduled on 21st Jan 2018 at different examination centers. This, candidates who have appeared in the examination they can take a presumption of paper by IBPS Clerk 21st Jan Exam Analysis 2018. Therefore, we recommended applicants to go through the complete post to know the overall difficulty level of examination.

Reasoning Ability & Computer Aptitude IBPS Clerk Mains Exam Analysis 21st Jan 2018

Topic

Number of Questions 

Level

Sitting Arrangement & Puzzles

20

Moderate-Difficult
Syllogism 3 Easy

Direction Sense

4

Moderate

Alpha-Numeric-Symbol Series

3

Moderate

Input-Output

5

Moderate-Difficult

Data Sufficiency 

5

Difficult

Alphabet Series

3

Moderate

Miscellaneous

7

Moderate

Total

50

Moderate-Difficult

General Awareness IBPS Clerk 2018 Exam Analysis of 21st Jan

Topic

Number of Questions

Level

Current Affairs

12

Moderate

Banking Awareness

12

Moderate

Economy

12

Moderate-Difficult
General Awareness 14 Moderate

Total

50

Moderate

English Language IBPS Clerk Mains 21st January Exam Analysis 2018

Topic

Number of Questions 

Level

Reading Comprehension

20

Moderate

Para Jumble (New Pattern)

5

Easy

Word Usage

5

Moderate

Rephrasing Sentence to correct grammatical form    

5

Moderate
Double Filler 5 Moderate

Total

40

Moderate

Quantitative Aptitude IBPS Clerk Mains Exam Analysis 2018

Topic

Number of Questions 

Level

Data Interpretation

15

Moderate-Difficult

Data Sufficiency

5

Moderate-Difficult

Quadratic Equation

5

Moderate

Number Series (Missing Number) 

5

Moderate
Approximation 5 Moderate

Miscellaneous

15

Moderate-Difficult

Total

50

Moderate

IBPS Clerk Mains Questions Asked on 21st January 2018 Examination

IBPS Clerk Mains English Questions Asked on 21st Jan Paper

  • To Be Updated Soon

IBPS Clerk Mains Quantitative Aptitude Questions Asked on 21st Jan Paper

  • To Be Updated Soon

IBPS Clerk Mains General Awareness Questions Asked on 21st Jan Paper

1. Vienna is the capital of which country?
Ans: Austria
2. Balphakram National Park is located in which state?
Ans: Meghalaya
3. Achnakamer wildlife sanctuary is located in which state?

Ans: Mungeli district, Chhattisgarh
4. 3rd International Conference on Yoga held in which city?
Ans: New Delhi (theme – Yoga for Wellness)
5. Which city has hosted the Meeting of 48 governor?

Ans: Rashtrapati Bhavan, New Delhi
6. JRD Tata sport memorial situated in which city?
Ans: Jamshedpur
7. Ukai dam situated in which state/city?
Ans: Surat, Gujarat
8. Credit card facility not given by which bank?
Ans: Payment Bank
9. Hand in hand Joint military exercise held between which countries?
Ans: India & China
10. Who is heading committee for China relationship?
Ans: Shashi Tharoor
11. Who is Lekh Tandon?
Ans: Indian filmmaker and actor
12. SCO (Shanghai Cooperation Organisation) summit 2017, held in which country?
Ans: Astana, Kazakhstan.
13. Question related to Initial Coin Offering (ICO)?
Ans: Crypto currency
14. Savings & current account is known as?
Ans: CASA ratio
15. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Press located in which cities?
Ans: Salboni & Mysore
16. Who is the current Vice Chairman of Niti Aayog?
Ans: Dr. Rajiv Kumar
17. Which Indian state first to start adjournment online?
Ans: Rajasthan
18. What is the full form of LAF?
Ans: Liquidity adjustment facility
19. In NACH, “H” stands for what?
Ans: House (NACH: National Automated Clearing House)
20. Sanjeev Stalin is associated with which of the following game?
Ans: Football
21. In 2017, Economic Nobel prize given to whom?
Ans: Richard Thaler
22. Interest rate is known as which risk?
Ans: Market risk
23. Who is the present governor of Arunachal Pradesh?
Ans: BD Mishra.
24. What is the Full form of CAGR?
Ans: Compound Annual Growth Rate.
25. Dhirubhai Ambani Solar Park is situated in which state?
Ans: Rajasthan.
26. What does A stand for in FATF?
Ans: Action
27. What is the Tenure of call money?
Ans: 1 to 14 Days
28. In GDR, G stands for what?
Ans: Global (GDR: Global Depository Receipt)
29. What does ‘M’ stands for in SFM System?
Ans: Messaging  (SFM: Structured Financial Messaging)
30. NISM (National Institute of Securities Markets) established by which institute?
Ans: SEBI
31. CRISIL is which type of company?
Ans: Rating (Analytical)
32. Credit Guarantee Fund for PMMY?
Ans: CGTMSE
33. What does L stand for in ELSS?
Ans: Equity-linked saving scheme
34. Who was the Winner of China Open Singles Men Title 2017?
Ans: Rafael Nadal.
35. Virendra Singh’s constituency?
Ans: Tikamgrah (Madhya Pradesh)
36. Who regulates micro finance given by NBFC?
Ans: Reserve Bank of India
37. Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY) 8% interest for?
Ans:
10 years

38. Headquarter of UCO Bank is located in which city?
Ans: Kolkata
39. Multilateral Institute Guarantee Agency (MIGA) headquarters located in which country?
Ans: Washington D.C (USA)
40. Headquarter of National Chemical and Fertilizer is located in?
Ans: Mumbai
41. Which of the following criteria is required for a bank to be Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs)?
Ans: Systemic Importance Scores (SISs)
42. New Mechanism to Clear Foreign Direct Investments in how many days?
Ans: 60 Days
43. Kisan credit card not given by which institution?
Ans: Payment Bank
44. Provident Fund withdrawal has been increased from Rs.30,000 to?
Ans: Rs. 50000
45. Which port in Libya has reopened for the first time in three years after being forced to cease operations?
Ans: Benghazi port
46. Reduction in amount of loan over period of time is known as?
Ans: Amortization

47. Winner of China Open Singles Men Title 2017?

Ans: Rafael Nadal.

48. PACC Paris agreement on climate change is related to?
Ans: Climate change

49. Investment Loan with written undertaking?
Ans: Investment Bank

50. Shares in investment?
Ans: Equity risk

IBPS Clerk Mains Reasoning Ability Questions Asked on 21st Jan Paper

  • To Be Updated Soon

IBPS Clerk Mains 2018 Exam Analysis of 21st January

IBPS Clerk 21st Jan 2018 Exam Analysis is available here, which is most profitable for applicants who were appeared in IBPS Clerk Mains 2018 Exam. All the applicants who are going to attempt the IBPS Clerk examination in future are suggested to must read full IBPS Clerk 2018 Exam Analysis 21st January to know the overall difficulty level section wise. Candidates can also share their experience of IBPS Clerk Questions Asked on 21st January 2018 Mains exam. Thank You!

आज ही Download करें "WiFiStudy Mobile App"

Quiz | PDF | Job Alerts Download Now